De enige site waar vakspecialisten zelf naar refereren!
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een warmtepomp bijna zonder bewegende delen die op basis van staande geluidsgolven warmte of koude produceert; de thermo-akoestische warmtepomp van Senergine.

De techniek van de thermo akoestische warmtepomp stamt uit de jaren ’80 van de vorige eeuw. ECN deed er veel onderzoek naar en slaagde er begin deze eeuw in het rendement van prototypen flink op te voeren. Omdat er een vat met helium wordt gebruikt waarin geluidsgolven worden opgewekt, zijn er nagenoeg geen bewegende delen en is er nauwelijks slijtage. De techniek die al wel mondjesmaat in de industrie wordt toegepast, is volgens Michiel Hartman complex, maar als je hem eenmaal onder de knie hebt goed schaalbaar.

Met het bedrijf Senergine willen Hartman en partners kant-en-klare akoestische warmte pompen gaan produceren. Het idee is de units vervolgens aan verschillende ketel fabrikanten te leveren, die er hun producten omheen bouwen. Op die manier kan snel genoeg de noodzakelijke schaalgrootte worden bereikt die noodzakelijk is om de technologie verantwoord commercieel te kunnen exploiteren.

De COP (coefficient of performance) van de eerste installatie bestemd voor huishoudelijk gebruik zal circa 4 tot 5 bedragen. Er komt dus tot vijf keer zoveel energie aan warmte of koeling uit dan er aan elektrisch vermogen in moet om het proces op gang te brengen.

Het is de bedoeling dat het thermo-akoestische gedeelte de compressor gaat vervangen.

Natuurlijk zal er wel nog een bron zijn waar energie wordt onttrokken en een bron waar deze wordt afgegeven.

Rond 2019 wordt dit product op de markt verwacht.

Thermo-akoestische warmtepomp testmodel

“De Senergine – wat staat voor Sound Energy Engine – is een thermo-akoestische waterpomp toepassing. Wat wij hebben gedaan is kijken hoe we deze techniek – die al heel lang bestaat – klein en vooral betaalbaar in kunnen zetten, zodat het toepasbaar wordt voor bijvoorbeeld appartementen. Thermo akoestiek werkt op basis van een geluidsgolf, deze wordt opgewekt, gaat door een gesloten vat waar helium in zit. Op plekken waar de golf wordt samengedrukt komt warmte vrij en op plekken waar meer ruimte is komt koelte vrij. Door dit systeem te koppelen aan een warmtebron – bijvoorbeeld de buitenlucht – krijgt het een hogere efficiency.

 

Het voordeel van deze warmtepomp ten opzichte van de traditionele warmtepompen is dat er nauwelijks beweegbare delen zijn, er geen ammoniak is toegepast en de stuurbaarheid modulair is in plaats van aan/uit zoals traditionele warmtepompen. De Senergine is zeer geschikt voor appartementencomplexen. Ons idee is dat ze decentraal, dus per ruimte, ingezet worden en de temperatuur via een app kan worden geregeld. De monteur installeert de pomp en zorgt voor een koppeling via de gevel naar buiten. Nog duurzamer wordt het als men met behulp van een zonnecel de energie opwekt om de motor in de pomp te laten draaien. Met behulp van deze warmtepomp zou je dus niet meer afhankelijk zijn van gas voor de verwarming en koeling van het appartement.

Het idee is om ons product aan diverse fabrikanten te leveren, zodat zij hun product er omheen kunnen bouwen. Op deze wijze kan er snel in grote aantallen geproduceerd worden, waardoor het product commercieel aantrekkelijk wordt.

Wij wachten in spanning af … het klinkt veel belovend.

thermo akoestisch

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Warmtepomp in de vrieskou

Vandaag duiken we in de wereld van warmtepompen en ontdekken we hoe

Is een warmtepomp nog rendabel in 2024?

In 2024 staan we voor belangrijke beslissingen als het gaat om duurzaamheid

Waterstof ketel

In Nederland worden cv-ketels voor het eerst op waterstof gedraaid. Een belangrijke